-

5 pareltjes in het noorden van Le Marche

Aan de oostkust van Italië vind je de groene regio Le Marche (of, in het Nederlands, De Marken). Enerzijds grenst de regio aan de Adriatische Zee, met schitterende kusten, terwijl je in het binnenland prachtige natuur vindt, met een lappendeken van uitgestrekte wijnvelden, weilanden, bossen en bijzondere stadjes en dorpjes.
Saskia van Ciaotutti.nl tipt vijf van deze steden en dorpjes in het noorden van Le Marche, voor een onvergetelijke vakantie in deze veelzijdige regio.

Blog:5 pareltjes in het noorden van Le Marche-2

Acqualagna – truffelhoofdstad van Le Marche
Wil je altijd al eens truffels zoeken onder begeleiding van een echte truffeljager? De uitgelezen plek hiervoor is Acqualagna, ‘de hoofdstad van de truffel’.
Het binnenland van Le Marche heeft de ideale groeicondities voor de truffels. Een truffelhond ruikt de tartufi het best, dus die is onmisbaar tijdens de jacht. Als hij met zijn neus bij de grond rondjes blijft draaien, dan weet je hoe laat het is: er ligt een truffel!
Het is altijd een verrassing hoe groot de gevonden truffel zal zijn. De oogst komt onder meer terecht bij Acqualagna Tartufi – een bedrijf dat verse truffel in producten verwerkt of in potjes verkoopt aan andere bedrijven. De prijzen liggen redelijk hoog, omdat er hier uitsluitend pure truffel gebruikt wordt. Voor bepaalde producten, zoals truffelboter of -kaas, moet je wel gebruik van aroma’s maken, maar ook daar leveren ze alleen de allerhoogste kwaliteit.
Acqualagna Tartufi is te vinden aan de Via Colombo 2a, het verkooppunt vind je aan het Piazza Mattei.

Blog:5 pareltjes in het noorden van Le Marche-3

Pesaro – stad aan het strand
Pesaro is een gezellige stad, met als blikvanger de prachtige Sfera Grande van Arnaldo Pomodoro, aan de boulevard. Een stad aan zee heeft altijd zo’n heerlijke sfeer… Persoonlijk doe ik niets liever dan even lekker pootjebaden na een stadswandeling. In Pesaro heb je daartoe alle mogelijkheid, want er is maar liefst vier kilometer strand. Genoeg ruimte voor een strandwandeling, pootjebaden of een picknick aan zee!
Een fijne strandtent in Pesaro is Bagni Joe Amarena, waar je een heerlijk strandbedje en parasol huurt. Je kunt hier de zon prachtig in de zee zien zakken. Voor kinderen worden hier ook zeilcursussen georganiseerd.
Lees meer tips voor Pesaro in dit artikel: 5x doen in Pesaro.

Senigallia en haar fluwelen stad
Nog zo’n fijne stad aan het strand is Senigallia, met haar spiaggia di velluto, ‘fluwelen strand’. Het ruim tien kilometer lange zandstrand is het paradijs voor elke strandliefhebber. Ook omdat je hier zeker tachtig tot honderd meter de zee in kunt lopen voordat je tot je middel in het heldere, schone water staat, waardoor het strand dus ook zeer geschikt is voor kleine kinderen.
Het ‘centrum’ van het strand wordt gevormd door de Rotonda a Mare, hét symbool van Senigallia. De sfeervolle promenade is één lange aaneenschakeling van de beste (vis)restaurantjes, gezellige beach bars, sportveldjes voor tennis en volleybal en kinderspeelplaatsen.
Meer tips voor Senigallia vind je hier: 6 bijzondere plekken die je niet mag missen in Senigallia.

Blog:5 pareltjes in het noorden van Le Marche-4

Corinaldo – een fotogenieke put
De middeleeuwse muren van Corinaldo zijn nog bijna helemaal intact – een unicum. Je kunt een wandeling over de hele stadsmuur maken, een route van om precies te zijn negenhonderdtwaalf meter met uitzicht op alle hoeken van Corinaldo.
Binnen deze robuuste muren vind je La Piaggia, een trap van honderd treden waar de rode bakstenen huizen als een soort van visgraat tegenaan gebouwd zijn. Halverwege vind je een oude put, Il Pozzo della Polenta, de meest fotogenieke plek van het dorpje!
Als je Corinaldo op de derde zondag van juli bezoekt, val je midden in de feestelijkheden van La Contesa del Pozzo della Polenta gevierd, waarbij men in prachtige historische kostuums de polentaput in ere houdt.

Blog:5 pareltjes in het noorden van Le Marche-5

Urbania – oude mummies & kleurrijk keramiek
Urbino is een schitterende stad, maar ga zeker ook naar Urbania. Dit dorp ligt op een steenworp afstand van Urbino, maar dan nog net iets dieper verscholen in het heuvellandschap.
Een van de blikvangers van Urbania is de Chiesa dei Morti, de ‘Kerk van de Doden’. In 1833 bouwde men hier een klein overdekt kerkhof, compleet met nissen in de muren. Uit de graven rond de kerk werden achttien bijzonder goed geconserveerde lijken opgegraven en in de nissen opgezet. Deze mummies dateren uit de zestiende tot en met de achttiende eeuw en zijn waarschijnlijk door de aanwezigheid van bepaalde schimmels in de aarde goed geconserveerd gebleven. Toch zou ik ze graag een wat anoniemere rustplaats gunnen…
Vrolijker word je van een bezoek aan Ettore Benedetti (Corso Vittorio Emanuele 42), een van de laatste keramiekkunstenaars van Urbania. Hij leerde het vak van zijn vader, van wie hij de zaak ook overnam. Hij laat je graag zijn creaties zien.
Check dit artikel voor meer tips voor Urbania: 6x zien & doen in Urbania.

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.