-

Agriturismo: weer 'ns wat anders dan de camping!

Velen kiezen voor een vakantiehuisje, een appartement of een hotel. Hele volksstammen brengen hun zomervakantie in Italië door op de camping, maar er zijn ook steeds meer Nederlanders die een vakantie op een agriturismo ontdekken. En dat laatste heeft veel voordelen!
Blog:Agriturismo: weer 'ns wat anders dan de camping!-2Wat is een agriturismo?
Een ‘agriturismo’ is een typisch Italiaanse vakantie-accommodatie. Je kunt het vergelijken met ‘kamperen bij de boer’, al is de gastheer of gastvrouw lang niet altijd een agrariër (meer). Wel verblijf je meestal op het platteland, op een landgoed of in een wijn- of olijfgaard. Vaak is de agriturismo nog gedeeltelijk in bedrijf als boerderij, maar het komt ook voor dat het om oude boerenbedrijven gaat die door de huidige eigenaren zijn opgeknapt en omgetoverd in toeristische accommodaties.

Soms kun je er streekproducten of producten uit eigen fruitgaard krijgen en regelmatig is het ook mogelijk een eerlijk ontbijt of andere maaltijden te nuttigen. Agriturismi zijn er in vele gedaanten, van eenvoudig tot super-de-luxe. Een verblijf op een agriturismo is dan ook nooit hetzelfde. En dat maakt het eigenlijk wel zo leuk!

Voordelen van een agriturismo ten opzichte van een camping
Wat zijn nu de voordelen van een agriturismo? Als je normaal gesproken naar een camping in Italië zou gaan, moet je heel veel spullen meenemen. Bij verblijf in je eigen appartementen op een agriturismo is meestal voorzien in een keukentje en in een badkamer en zijn meubels, bedden en andere faciliteiten aanwezig. Dat scheelt heel veel bagage meenemen!

Een agriturismo is daarom niet alleen een praktische accommodatie voor de zomervakantie, maar leent zich ook goed voor de herfst- of meivakantie. Dat zijn trouwens ook goede reisperioden om de grote drukte en warmte van de zomermaanden te vermijden. Zowel in mei/juni als in september/oktober is het in Italië vaak prima vakantieweer en profiteer je van veel voordeel op een verblijf (van bijvoorbeeld een week) in een agriturismo. Je neemt gewoon wat kleding mee, wat speelgoed voor de kinderen, wat fijne boeken om te lezen en je stapt in de auto. Niks geen gedoe met volle koffers die je eigenlijk niet in de auto kwijt kunt, laat staan skiboxen en aanhangers. En wat is het fijn om wanneer je na een lange reis laat aankomt gewoon de sleutel op te halen en in een schoon appartement met opgemaakte bedden terecht te komen!

Een agriturismo in Italië is ook een prima uitvalsbasis om de omgeving te ontdekken. Wil je Toscane of Umbrië gaan verkennen? Kies een centraal liggende agriturismo en je bent klaar om eropuit te trekken. Je maakt ‘s ochtends een lunchpakketje klaar en laat gewoon lekker achter in je appartement wat je die dag niet nodig hebt.

Met je eigen auto breng je een bezoek aan de Middeleeuwse dorpjes uit de streek, aan de prachtige kust met haar azuurblauwe zee of aan dat ene charmante restaurantje. Na een dag op pad te zijn geweest, keer je terug in je eigen tijdelijke huis waar je in alle privacy kunt verblijven. Wanneer je een dagje niks wilt doen, is dat ook prima mogelijk. Dan geniet je toch lekker van de zon (of de schaduw) op het landgoed van de gastheer of gastvrouw.

Vakantie met kinderen op een agriturismo
Voor gezinnen met jonge kinderen is een agriturismo vaak ideaal. De kinderen vermaken zich prima in het zwembad en zelf ontspan je met een goed boek in de stijlvol aangelegde tuin of authentieke olijfboomgaard. Je hebt je eigen appartement en er zijn meestal kinderstoelen en babybedjes aanwezig. Kleine kinderen die nog een middagslaapje doen kunnen in alle rust bijkomen in de slaapkamer. Eventueel kun je je babyfoon meenemen, zodat je aan de rand van het zwembad een ‘oortje’ in het zeil kunt houden.

Iets oudere kinderen vinden een verblijf op een agriturismo vaak heel leuk, zeker als er ook dieren te vinden zijn (en daar kun je jouw agriturismo natuurlijk op uitzoeken) of als ze de gastheer of -vrouw kunnen meehelpen met fruit plukken. Vrijwel alle accommodaties beschikken over faciliteiten als een speeltuintje en/of een zwembad. Wanneer je in een vakantieperiode gaat of een wat grotere agriturismo opzoekt, is de kans groot dat er andere kinderen aanwezig zijn om mee te spelen. Natuurlijk kun je ook leuke uitstapjes maken, zoals een dagje naar de dierentuin of naar een pretpark.

Maar wat kost dat nou, zo'n agriturismo?
Veel mensen denken dat een agriturismo duurder is dan een camping, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. Inderdaad, je hebt luxueuze adressen waar je eigenlijk over je eigen villa met alles erop en eraan beschikt. En daar betaal je dan ook voor. Maar zo veel agriturismi als er zijn, zo veel variaties in prijs zijn er ook.

Het kan dus ook voordelig: een verblijf van een week in je eigen appartement op het Italiaanse platteland begint bij zo’n 300 euro in het laagseizoen. Soms kun je dan ook tegen schappelijke prijzen mee-eten met wat de beheerders van de agriturismo je voorschotelen. Maar ook anders kun je het voordelig houden door je inkopen bij de plaatselijke supermarkt te doen en zelf een heerlijke (pasta)maaltijd in elkaar te draaien. Een salade van verse mozzarella, zonrijpe tomaten en basilicum erbij… heerlijk en niet duur! Bij Italissima kun je prima locaties, faciliteiten en de bijbehorende prijzen vergelijken.

Dit artikel is eerder gepubliceerd op www.ditisitalie.nl

Bekijk onze agriturismi:
Agriturismo Italië
Agriturismo Toscane

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.