-

3 betoverende wijnkastelen in de Chianti

Tijdens een vakantie in Toscane moet je zeker ook een tocht door de Chianti maken. In dit wijngebied, dat zich uitstrek tussen Florence en Siena, wordt volle rode wijn gemaakt. Het recept voor deze Chianti Classico werd in 1872 opgetekend op het terrein van Castello di Brolio, door baron Bettino Ricasoli. Na meer dan dertig jaar van onderzoek stelde hij de ideale samenstelling van druiven vast voor de wijnen uit dit gebied.
Dit statige kasteel kun je nog altijd bezoeken, maar Saskia van Ciaotutti.nl tipt drie sfeervollere wijnkastelen in de Chianti die zo uit een sprookjesboek lijken te zijn weggelopen…

Blog:3 betoverende wijnkastelen in de Chianti-2

Castello di Fonterutoli
Vlak bij Castellina in Chianti, een van de charmante Chianti-dorpjes, ligt Castello di Fonterutoli, een schitterend kasteel met uitgestrekte wijngaarden. Sinds 1435 is het in handen van de familie Mazzei en in al die tijd is er op het eerste oog niet veel veranderd: de wijngaarden en het kasteel liggen er nog net zo schitterend bij als bijna zeshonderd jaar geleden.

Schijn bedriegt, want ondanks dit idyllische plaatje wordt de wijn al lang niet meer gemaakt zoals in 1435. En gelukkig maar, want dankzij de nieuwe, moderne wijnkelder behoort de wijn van Fonterutoli tot de beste Chianti’s.
Het gebouw is grotendeels uitgegraven in de Toscaanse heuvels, zodat het zicht op het omringende landschap vanuit het dorpje niet gedomineerd wordt door een ‘wijnfabriek’. Van het grote plein waar de druiven aankomen als ze net geoogst zijn, tot de barricaia, de wijnkelder vol houten vaten die maar liefst vijftien meter onder de grond ligt en over een heuse grotwand beschikt – alles is nieuw, anders en vooral prachtig vorm gegeven en perfect gecontroleerd.

Voor € 25,- kun je een rondleiding (in het Italiaans of Engels) inclusief proeverij reserveren, van 10.00 tot 12.00 uur en van 15.00 tot 17.00 uur. De wijnproeverijen vinden plaats bij de Enoteca di Fonterutoli, in het hart van het dorpje. Hier kun je de hele dag door terecht voor een kleine proeverij (ook zonder reservering).

Je moet zeker een paar van de Chianti-wijnen proeven die de familie Mazzei maakt, maar ook de wijnen van Tenuta Belguardo, het familielandgoed in de Maremma (in het zuiden van Toscane) smaken naar meer. Even verderop vind je de Osteria di Fonterutoli, waar je naast wijnen ook proeft van de heerlijke Toscaanse keuken.

Castello d’Albola
Even buiten Radda in Chianti stap je terug in de tijd bij Castello d’Albola. Het oudste gedeelte van het kasteel dateert uit de twaalfde eeuw en dat is in veel details nog te zien. Alles ademt historie, van de bijzondere kasten in de ontvangstruimte tot de enorme wijnkelders.
Het landgoed was altijd het eigendom van adellijke Toscaanse families, maar sinds ruim dertig jaar is het in handen van de familie Zonin, die zorgde voor een uitbreiding van het aantal hectare wijngaarden én voor de restauratie van het kasteel.
Je kunt er op je gemak door de wijnkelders wandelen, tussen wijnvaten van verschillende formaten. Sommige zijn echt enorm! Natuurlijk wordt er na afloop ook geproefd, van de magische witte wijn, de volle rode wijn en de tongstrelende Vin Santo.

Voor een bezoek aan de wijnkelders van Castello d’Albola kun je elke dag terecht tussen 10.00 en 18.30 uur. Om 12.00 uur, 14.00 uur en 17.00 uur is er een rondleiding in het Engels, Frans en Nederlands, die wordt gevolgd door een wijnproeverij. Dit is gratis, al neem je na het proeven zeker weten een paar mooie flessen wijn mee naar huis…

Blog:3 betoverende wijnkastelen in de Chianti-3

Castello di Verrazzano
Bij Castello di Verrazzano leveren de druivenranken al sinds 1150 de sappigste druiven voor een buitengewoon smakelijke Chianti. In 1485 werd hier Giovanni da Verrazzano geboren, een ontdekkingsreiziger die een groot deel van de Amerikaanse oostkust ontdekte, waaronder de baai van New York. Waarom hij zo ver van dit schitterend gelegen huis trok, is mij een raadsel heten. Hier wil je nooit meer weg, zeker als je de wijn die hier wordt geproduceerd eenmaal hebt geproefd!
Het kasteel ligt op een van de heuveltoppen in de buurt van Greve in Chianti. Ooit was deze positie ideaal vanwege strategische belangen, nu kan men makkelijk alle wijngaarden overzien en staan bezoekers ademloos te kijken naar het uitzicht. Maar ook binnen valt er genoeg te zien, zoals de oude wijnkelders uit de zestiende eeuw, vol eikenhouten vaten waarin de wijn rijpt en met een aantal bijzondere flessen die dateren uit 1924!

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een bezoek aan de wijnkelders en een proeverij van wijnen, olijfolie en Vin Santo, eventueel vergezeld van allerlei culinaire specialiteiten. Proeven kan ook altijd bij de zogenaamde Vendita Diretta langs de SR 222.

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.