-

De beste chocola vind je in Italië

Op dit moment vindt in Perugia het chocoladefestival Eurochocolate plaats. Het stadje in Umbrië is tien dagen lang het walhalla voor chocolovers. Waarom Perugia, denk je misschien? Het antwoord is simpel: omdat Perugia de plaats is waar het bekendste chocolaatje uit Italië vandaan komt: Baci.
Blog:De beste chocola vind je in Italië-2

Kusje van chocola
Als je op vakantie bent geweest in Italië, heb je ze vast wel gezien: in zilverkleurig papier met blauwe sterretjes verpakte chocolaatjes met in het midden een hazelnoot. Baci is super populair. En niet alleen vanwege haar smaak. Het bijzondere aan dit kleine bonbonnetje is dat elk exemplaar een liefdesbriefje bevat. Als je het papiertje opent, vind je een wikkel met daarom een liefdesspreuk in meerdere talen. Super romantisch. Baci wordt niet voor niets vaak gegeven op Valentijnsdag. En de naam? Die betekent kusje. Heel toepasselijk dus. Het verhaal gaat dat het idee van de liefdesbriefjes is ontstaan doordat er een heel mooi meisje werkte in de Baci-fabriek. De mannen wilden haar allemaal wel hun liefde betuigen en lieten briefjes met mooie woorden voor haar achter. Misschien dat er ooit zo’n briefje per ongeluk in een wikkel terecht kwam. Misschien is het ook gewoon een mooi marketingverhaal. Maar hoe dan ook, het idee achter het geven van een kus van chocola is natuurlijk erg leuk.

Nutella
Helaas is Baci geen gangbaar chocolaatje in de Nederlandse supermarkten. Anders is dat met Nutella, ook al zo’n topproduct uit Italië. Al dacht ik vroeger dat Nutella Frans was. Misschien omdat ze in Parijs zoveel crêpes met Nutella eten... Ferrero werd in 1946 opgericht in Alba, in het noordwesten van Italië. Pietro Ferrero, de oprichter, was een banketbakker, die een recept ontwikkelde op basis van hazelnoten en cacao. Dit was het begin van Nutella. Al gauw volgden andere lekkernijen, zoals Mon Chéri, Ferrero Rocher, Kinder Surprise en Kinder Bueno.

Blog:De beste chocola vind je in Italië-3

Chocola van Fiat
Een ander bekend chocolaatje uit Italië is Gianduiotto uit Turijn. Deze trapeziumvormige lekkernij bestaat uit chocolade vermengd met gebrande stukjes hazelnoot. Het is verpakt in een zilveren of gouden wikkel. Ook ‘Bicerin’ is typisch Turijns. Het is een warme drank bestaand uit koffie, chocolade, melk en room. Erg lekker! En ben je op bezoek in Bologna? Sla dan de Majani winkel niet over. Hier verkopen ze de overheerlijke Fiat chocolaatjes. Een lust voor het oog en voor je smaakpapillen.

Slapen in chocola
Een bezoek aan Italië is dus een prima excuus om even helemaal los te gaan op chocola. Perugia leent zich daarvoor misschien het beste. Tijdens het chocoladefestival kun je honderden soorten chocola kopen en proeven, maar ook buiten het festival om is er genoeg te proeven en te zien in de stad. Je vindt er goede chocolatiers met etalages vol chocoladekunstwerken en je kunt het huis van de chocola (casa del cioccolato) bezoeken. Hier zie je onder andere hoe de Baci bonbons worden gemaakt. Slapen doe je in stijl in het Etruscan Chocotel. Hier ontbreekt de chocolade uiteraard niet tijdens het ontbijt en slaap je als een roos met boven je hoofd een enorme reep chocolade.

Op naar Italië
Na het schrijven van dit artikel, kunnen we eigenlijk maar een ding concluderen: het wordt weer eens tijd voor een bezoekje aan Italië, zodat we thuis kunnen komen met een tas vol lekkernijen!

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.