-

De Kunst van Koffie

Alleen al de bereiding van koffie is een ware kunst. Smaak, geur en presentatie niet te vergeten. Hoe zit het ook alweer met alle verschillende soorten koffie en de wijze waarop deze gedronken wordt? In dit artikel alles over koffie op z’n Italiaans.
Blog:De Kunst van Koffie-2

Het eerste kopje koffie begint in Italië met een Cappuccino en een cornetto bij het ontbijt. Gedurende de dag wordt regelmatig in de lokale bar een caffè gedronken. Naast de welbekende Cappuccino, Latte Macchiato en Caffè Crème bestaan er nog vele varianten!

De Espresso, een klein kopje sterke koffie, is in Italië simpelweg een caffè. Espresso is geen koffiesoort maar een methode om sterke koffie te bereiden. Deze methode, in het begin van de 20e eeuw uitgevonden door Italianen, houdt in dat de koffie onder hoge druk, in zeer korte tijd wordt bereid. Hierdoor ontstaat er een lichtbruine cremelaag, die zo stevig hoort te zijn dat het een lepeltje kan dragen!

Op de simpele caffé bestaan vele varianten: Caffè con Panna is een koffie voorzien van een toefje verse slagroom. Wil je daar ook een laagje cacaopoeder overheen, kies dan voor een Caffè Completo. Liefhebbers van échte sterke koffie nemen een Caffè Ristretto, waarbij men minder water door de koffiemachine laat lopen. Bij de bereiding van een Caffè Lungo is juist meer water gebruikt. Daarnaast is er nog de Marrocchino, een shot sterke koffie waar melkschuim met cacao opgeschept wordt en de Caffè Corretto, een sterke koffie met een scheutje likeur. Een specialiteit uit Turijn is de Bicerin. Hierbij wordt de koffie met warme chocolademelk en melkschuim geserveerd in een glas.

Cafeïnevrije koffie? Bestel dan Caffè Hag of een Decaffeinato. Hag is het populairste koffiemerk in Italië en wordt vaak genoemd voor een cafeïnevrije koffie. Een andere koffievariant is de Caffè d’Orzo, gemaakt van gerstekoffie (wat minder dik is dan normale koffie), die je in verschillende sterktes kunt bestellen of met een scheutje melk als een Macchiato.

Op warme zomerdagen kan een hete koffie worden verruild voor een verfrissende ijskoffie. Bij een Caffè Shakerato is de koffie gemixt met een bolletje ijs en suiker en een Granita di Caffè is een koffie met ijs (uit water), die met of zonder slagroom geserveerd kan worden.

Wie van pure, zwarte koffie houdt bestelt een Amaro. Wie de koffie graag wat zoeter heeft kan er Zucchero (fijne suiker), Zucchero di Canna (rietsuiker) of een Dietor (zoetje) in doen. In sommige bars wordt een karafje met Miele (honing) bij de koffie geserveerd.

Tot slot een handig overzicht voor de komende vakantie naar Italië:

Cappuccino: Espresso met gestoomde warme melk
Caffè Doppio: Dubbele espresso
Caffè Macchiato: Espresso met melkschuim
Latte Macchiato: Koffiedrank bestaande uit laagjes van melk en koffie
Caffè Crème: Espresso met een scheutje warme melk
Espresso: Klein kopje sterke koffie (Italiaanse basis koffie)
Cafè con Panna: Koffie met een toefje slagroom
Caffè Completo: Koffie met een toefje slagroom en cacaopoeder
Caffè Ristretto: Extra sterke espresso (met minder water bereid)
Caffè Lungo: Extra milde espresso (met minder water bereid)
Marocchino: Espresso met melkschuim en cacao
Caffè Corretto: Espresso met een scheutje likeur
Bicerin: Espresso met chocolademelk en melkschuim (uit Turijn)
Caffè Hag/Decaffeinato:Caffeïnevrije koffie
Cafè d’Orzo: Gerstekoffie
Caffè Shakerato: Espresso met een bolletje ijs en suiker
Granita di Caffè: IJskoffie
Caffé Amaro: Zwarte espresso

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.