-

Geen kerst zonder panettone

Voor Italianen is het pas kerst als er panettone in huis is. Deze luchtige goudgele cake, gevuld met sukade, rozijnen of ander lekkers is immens populair. Oorspronkelijk komt het uit Milaan, maar tegenwoordig is heel Italië fan van panettone. En niet alleen Italië!
Blog:Geen kerst zonder panettone-2

Je ziet het kerstbrood ook steeds vaker in andere landen opduiken, zoals in Nederland. Gelukkig maar, want eigenlijk vinden wij van Italissima de panettone veel lekkerder dan onze traditionele kerststol. Bovendien is hij altijd zo mooi verpakt. Met zo’n goudkleurige of rode doos met een mooie strik eromheen kun je zeker wel aankomen bij familie of vrienden op Eerste Kerstdag.

Brood van Toni
Uiteraard doen er over de herkomst van panettone verschillende verhalen de ronde. Italianen zijn immers dol op mooie verhalen. Zo is er het verhaal dat panettone is ontstaan nadat de Milanese bakker Toni indruk wilde maken op Adalgisa, met wie hij samen in de bakkerij werkte. Hij wilde het lekkerste brood maken en voegde veel boter aan zijn recept toe. Adalgisa hapte toe, maar ook anderen raakten verslingerd aan het brood van Toni. Panettone betekent dus eigenlijk zoiets als het brood van Toni. Volgens een ander verhaal stond de panettone juist voor het eerst op tafel bij ene Ludovico Sforza, een heer in Milaan. Met kerst hield hij een groot banket en als dessert serveerde zijn chef Toni een heerlijk zoet brood. Het brood viel zo in de smaak, dat ook anderen het brood van Toni gingen maken. Weer een ander verhaal vertelt dat panettone gewoon groot brood betekent. Hoe het ook zij, panettone is een van de beste uitvindingen van de Italianen.

Kerstzege
Je eet panettone met kerst. Als nagerecht met een heerlijke prosecco, of als brood. Ook tijdens de viering van het nieuwe jaar wordt panettone vaak geserveerd met een glaasje bruisende prosecco. Als een soort vervanger van de oliebol. Traditioneel werd de panettone zelf gemaakt. De maker kerfde voor het serveren een kruis in het deeg als zegen voor een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar. De panettone werd pas gegeten als de familie rond de open haard stond. Het hoofd van de familie moest wat wijn morsen, een slok nemen en daarna wat wijn in de open haard gooien. Daarna werd het glas doorgegeven aan de overige familieleden. Vervolgens kreeg iedereen een munt, waarvan er weer een in het vuur werd gegooid. Als dit allemaal gedaan was, werden er drie panettone’s geserveerd. Uit een van de drie werd een stuk uitgesneden. Dit werd bewaard tot San Bagio op 3 februari. De Italianen geloven namelijk dat het eten van panettone op die dag keelpijn en griep helpt voorkomen.

Blog:Geen kerst zonder panettone-3

Panettone maken
Nog steeds worden er panettone’s zelf bereid, maar steeds meer Italianen kopen hun kerstbrood in de winkel. Die zijn minstens net zo lekker (als je hem bij een goede bakker koopt tenminste) en het scheelt veel werk. Het maken van een goede panettone is namelijk nogal een karwei. Het deeg moet lang rijzen en niet iedereen is in de wieg gelegd om een echt lekkere panettone te maken. Wil je toch zelf graag een panettone maken? Dan volgt onderaan dit artikel een recept. Wil je hem liever kant en klaar kopen? Probeer dan een van de Italiaanse delicatessenzaken in Nederland of bestel een panettone online.

We wensen je een heerlijke Italiaanse kerst. Enne, vergeet niet om een stukje panettone te bewaren tot 3 februari!

Panettone recept:
Voorbereiding
Zeef de bloem. Roer de gist met 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels bloem en 1 dl. handwarm water tot een zetsel en laat het afgedekt op een warme plaats in ca. 30 minuten in omvang verdubbelen. Was de sinaasappel en rasp hem. Doe de rest van de bloem en de suiker, zout, kaneel, nootmuskaat en het sinaasappelrasp in een kom en roer het door elkaar. Verwarm de melk met de boter tot handwarm. Meng het zetsel, het melkmengsel en 4 eidooiers met het bloemmengsel. Laat het deeg ca. 30 minuten afgedekt op een warme plaats rijzen en bekleed de vorm met bakpapier.

Bereidingswijze
Kneed de sukade en de rozijnen door het deeg. Vorm een bal van het deeg en doe hem in de vorm. Klop de laatste eidooier los en bestrijk het deeg ermee. Laat het deeg nogmaals 30 minuten afgedekt narijzen op een warme plaats. Verwarm de oven voor op 200C (hetelucht 180C). Kerf het brood kruisgewijs in en bak het brood midden in de oven in ca. 1 uur gaar.

Serveertips
Strooi voor het serveren een beetje poedersuiker over het brood heen. Snijd er hoge smalle plakken van.
(bron: Smulweb)

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.