-

Italiaans in handgebaren

Italiaans is een taal waarbij de handen vaak uitbundig gebruikt worden. Best handig! Als je taalkundig niet zo sterk bent, kun je alsnog de Italianen begrijpen! Met deze vijf tips helpen we jou een ‘handje’ met de Italiaanse gebaren.
1. Mamma Mia
Het aller makkelijkste gebaar om te leren is de zogenoemde “mamma mia”. Deze is namelijk heel voor de hand liggend: breng beide handen naar je hoofd en trek een dramatisch gezicht.

Blog:Italiaans in handgebaren-2

2. Bedankt
Het gebaar dat in Nederland vaak gebruikt wordt voor ‘perfect’ (een cirkel maken met de duim en wijsvinger en de overige vingers omhoog), gebruikt men in Italië om iemand te bedanken. In Nederland en Italië kan je dit gebaar dus prima gebruiken. In andere landen moet je een beetje oppassen. In België betekent dit gebaar ‘nutteloos’ of ‘waardeloos’ en in veel delen van Zuid-Europa, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten en in Japan, Turkije en Rusland wordt dit gebaar gebruikt om homoseksuelen te beledigen.

3. Het eten is lekker
Wanneer je een Italiaan met zijn vinger een draaiende beweging in zijn wang ziet maken, bedoelt hij: “jammie, wat is het eten lekker!” Pas wel op: dit gebaar wordt ook weleens gebruikt wanneer Italianen een mooie vrouw zien!

Blog:Italiaans in handgebaren-3

4. Kan me niet schelen
Een beweging van de handrug langs de kin betekent dat het een Italiaan niks kan schelen. Pas dit gebaar niet in alle landen toe, want ik veel culturen kan dit gebaar, in tegenstelling tot in Italië, beledigend zijn.

5. Je deugt niet
In Nederland tikken we weleens met de wijsvinger tegen het voorhoofd, wanneer we vinden dat iemand niet deugd. Een Italiaan tikt met zijn wijsvinger tegen zijn neus. Dit gebaar komt oorspronkelijk uit de onderwereld, waar criminelen dit gebruikten om elkaar te waarschuwen. Ze bedoelden hiermee dat een informant van de politie in hun zaakjes neusde.

En nog iets belangrijks: pas op wanneer je gaat liften. Het Nederlandse gebaar voor liften betekent in het Italiaans namelijk zoiets als “scheer je weg”.

Meer Italiaanse gebaren en hun betekenis vind je in de app ‘Italian Gestures’ (voor de iPhone). Succes met oefenen!

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.