-

Italiaanse panettone

Voor de één zorgen de sneeuwvlokken die de tuin wit kleuren voor het ultieme kerstgevoel, voor de ander is het, het welbekende gourmetstel dat tevoorschijn komt of de All You Need Is Love Kerstspecial op kerstavond. Voor de Italianen (en voor ons) is het pas kerst als de panettone in huis is. Deze luchtige goudgele cake is er niet zomaar één. Hij is gevuld met sukade, rozijnen of ander lekkers (momenteel staat er bij ons één met citroen in huis) en ontzettend populair in heel Italië.
Blog:Italiaanse panettone-2

Ook buiten de Italiaanse landsgrenzen wint dit kerstbrood aan populariteit en daar zijn wij van Italissama blij om. Wij vinden de panettone namelijk stiekem veel lekkerder dan onze traditionele kerststol. Daarnaast ziet de verpakking eruit om door een ringetje te halen. Doe een strik om de rode/goudkleurige doos en je familie en vrienden zullen blij van je worden op Eerste Kerstdag.

Brood van Toni
Nu zijn de Italianen natuurlijk dol op mooie, spectaculaire verhalen en over het verhaal van de herkomst van panettone valt dan ook te twisten. Zo is er het verhaal dat panettone is ontstaan nadat de Milanese bakker Toni indruk wilde maken op Adalgisa, met wie hij samen in de bakkerij werkte. Hij wilde het lekkerste brood maken en voegde veel boter aan zijn recept toe. Adalgisa hapte toe, maar ook anderen raakten verslingerd aan het brood van Toni. Wellicht is het zelf maken van panettone een goed idee om nog snel een date voor de feestdagen te scoren!

Volgens een ander verhaal stond de panettone juist voor het eerst op tafel bij ene Ludovico Sforza, een heer in Milaan. Met kerst hield hij een groot banket en als dessert serveerde zijn chef Toni een heerlijk zoet brood. Het brood viel zo in de smaak, dat ook anderen het brood van Toni gingen maken.

Tot slot is er nog het verhaal dat zegt dat panettone gewoon groot brood betekent (een iets minder mooi verhaal). Hoe het ook zij, panettone is een van de beste uitvindingen van de Italianen!

Kerstzege
Je eet panettone met kerst, maar ook met oud & nieuw doet hij het erg goed. Het is namelijk niet alleen heerlijk als nagerecht, zeker in combinatie met prosecco, maar het is ook een uitstekende vervanger voor de oliebol.

Voor het opdienen van de panettone kerfden de makers een kruis in het deeg als zegen voor een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar. Vervolgens verzamelden de familie zich rond de open haard. Het hoofd van de familie moest wat wijn morsen (toch zonde!), een slok nemen (dat is beter!) en vervolgens wat wijn in de open haard gooien. Daarna werd het glas doorgegeven en nam ieder familielid een slok. Er werden munten uitgedeeld, welke ook in hetzelfde vuur werden gegooid. Als dit gedaan was werd het wachten beloond en kwamen er 3 panettone’s uit de keuken tevoorschijn. Uit één van de drie sneed men een stuk en bewaarde deze tot San Bagio op 3 februari. De Italianen geloven namelijk dat als je op deze dag panettone eet, het keelpijn en griep helpt voorkomen.

Panettone maken
Tot op de dag van vandaag worden er nog panettone’s zelf bereid, maar steeds meer Italianen kopen hun kerstbrood in de winkel. Als je deze bij een goede bakker koopt, zijn deze minstens net zo lekker, en het scheelt veel werk. Het maken van een goede panettone is namelijk een flinke klus. Het deeg moet lang rijzen en niet iedereen beschikt over het talent om een echt lekkere panettone te maken.
Durf jij de uitdaging wel aan? Dan volgt onderaan dit artikel een recept. Wil je hem liever kant en klaar kopen? Probeer dan een van de Italiaanse delicatessenzaken in Nederland of bestel een panettone online, tip: delicatessenzaak en webwinkel De smaak van Toscane.

We wensen je een heerlijke kerst enne gooi vooral niet te veel wijn in de open haard!

Panettone recept:
Voorbereiding
Zeef de bloem. Roer de gist met 1 eetlepel suiker, 2 eetlepels bloem en 1 dl. handwarm water tot een zetsel en laat het afgedekt op een warme plaats in ca. 30 minuten in omvang verdubbelen. Was de sinaasappel en rasp hem. Doe de rest van de bloem en de suiker, zout, kaneel, nootmuskaat en het sinaasappelrasp in een kom en roer het door elkaar. Verwarm de melk met de boter tot handwarm. Meng het zetsel, het melkmengsel en 4 eidooiers met het bloemmengsel. Laat het deeg ca. 30 minuten afgedekt op een warme plaats rijzen en bekleed de vorm met bakpapier.

Bereidingswijze
Kneed de sukade en de rozijnen door het deeg. Vorm een bal van het deeg en doe hem in de vorm. Klop de laatste eidooier los en bestrijk het deeg ermee. Laat het deeg nogmaals 30 minuten afgedekt narijzen op een warme plaats. Verwarm de oven voor op 200C (hetelucht 180C). Kerf het brood kruisgewijs in en bak het brood midden in de oven in ca. 1 uur gaar.

Serveertips
Strooi voor het serveren een beetje poedersuiker over het brood heen. Snijd er hoge smalle plakken van.
(bron: Smulweb)

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.