-

La bella figura

Een jongeman parkeert voor de deur van een restaurant. Hij stapt uit zijn Alfa Romeo en draagt een prachtig linnen pak met daaronder een paar perfect gepoetste schoenen. Zijn al even stijlvolle vriendin stapt de auto uit, maar niet voordat hij het portier voor haar opent en een paraplu ophoudt voor de regen.
Blog:La bella figura-2Aan het eind van de avond betaalt hij. Zo laat hij weten dat het hem goed gaat. ‘Fare la bella figura’, oftewel ‘een goed figuur slaan’, is misschien wel de Italiaanse levensstijl nummer een.

Zoals bekend, hechten Italianen belang aan stijl, klasse en schoonheid. Die klasse gaat verder dan alleen de buitenkant. Natuurlijk dragen Italiaanse vrouwen de allernieuwste zonnebrillen en zie je nooit een Italiaanse man in een afritsbroek. Maar ‘la bella figura’ is ook de manier waarop het Toscaanse landschap is aangelegd, als een volmaakt schilderij. Of de ‘barrista’ die je cappuccino voorziet van een hartje van schuim. En stellen die met elkaar lunchen, maar zelden hun problemen bespreken? Ook dat is ‘la bella figura’.

Het tegenovergestelde van ‘la bella figura’ is 'la brutta figura’. En dat staat voor alles wat lelijk is. Helaas vallen daar volgens Italianen ook enkele typische Nederlandse kledingstukken onder. De eerder genoemde afritsbroek bijvoorbeeld. Of Teva-sandalen met witte sokken. Italianen gruwelen ervan. Ondanks onze ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg houding’ kiezen we toch massaal voor een vakantie in Italië. Italië is na Spanje zelfs het populairste vakantieland onder Nederlanders. Misschien zijn we stiekem wel gek op al die pracht en praal.

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.