-

Latte Art; best een kunst

Laatst bestelde ik een cappuccino bij Doppio. De jonge barista kwam een beetje verlegen het kopje brengen. ‘Ik heb geprobeerd een hartje te maken’, verontschuldigde hij zich. ‘Maar het lijkt meer op een gebroken hartje...’ Dussss. Latte art, oftewel het met melkschuim figuurtjes maken in je koffie, is een kunst. En die verstaat niet iedereen. Maar met een beetje hulp en veel oefening, lukt het iedereen. Ook deze arme jongen...
Blog:Latte Art; best een kunst-2

Latte art is een kunstvorm uit Italië, maar is inmiddels overgewaaid naar zo’n beetje alle koffie minnende landen ter wereld. Door een mooi vormpje in de koffiemelk te maken, laat een barista als het ware zijn handtekening zien. De een kan een perfect hartje maken, de ander houdt het bij een rosetta (bloem) en weer een ander maakt een lief appeltje in zijn melk. Maar ik heb ook wel eens meegemaakt dat een Italiaanse barista een ware bloementuin in mijn cappuccino maakte. Compleet met versierde cacaorandjes. Hij was er maar liefst drie minuten zoet mee, zweette ervan, maar mooi was het wel. Ik heb het kopje eerst tien keer op de foto gezet voordat ik het durfde op te drinken. De man moest toch een beetje eer voor zijn werk krijgen.

Blog:Latte Art; best een kunst-3

Een hartje in je melkschuim
Ook in Nederland zie je dus steeds vaker de mooiste latte art voorbij komen. En hoewel het je koffie niet lekkerder doet smaken, is het wel leuk. Zo’n appeltje of hartje brengt vaak toch een glimlach te weeg. Sterker nog: als ik geen vormpje in mijn cappuccino krijg, ben ik soms diep teleurgesteld. Vorige week besloot ik het zelf eens te proberen, zo’n hartje in mijn melkschuim. Met behulp van YouTube, waarop vele instructiefilmpjes staan, ging ik aan de slag. Helaas werd mijn hart nog beroerder dan dat van de Doppio-jongen. Het leek nog niet eens op een gebroken hart. Meer op een soort van druppel. Nog een keer. Het klinkt zo simpel: Beweeg de kan van hoog naar laag, maak een halve cirkel van links naar rechts, tik, schenk sneller en beweeg van rechts naar links. Maar wat ik ook deed, geen hartje.

Blog:Latte Art; best een kunst-4

Oefening baart kunst
Misschien was de basis van mijn cappuccino niet goed genoeg. Het maken van latte art komt heel precies. Zo moet de structuur van het melkschuim perfect zijn: vloeibaar genoeg om te schenken, maar stevig genoeg om niet meteen in te zakken. Het tuitje van de melkkan moet spits maar ook rond zijn en je moet rustig en ononderbroken je melk op de espresso schenken. Daarbij moet de espresso ook nog perfect zijn: met een goede crèmelaag en lekker vers. Ergens doe ik dus iets fout. Maar ik blijf nog even oefenen. Oefenen jullie mee? Op Youtube vind je diverse filmpjes om je eigen latte art te maken! En mocht het jullie wel lukken? Stuur je ons dan je creatie toe?

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.