-

Moka geheimen ontrafeld

Veel mensen herkennen het waarschijnlijk: je komt voor het eerst aan op je Italiaanse vakantiebestemming, opent de deuren van je keukenkastje – op zoek naar het koffieapparaat – en ziet enkel een vreemd zilverkleurig voorwerp. De eerste kennismaking met de moka, verloop soms wat stroef, maar eenmaal bekend, is hij je beste Italiaanse vriend.
Blog:Moka geheimen ontrafeld-2

In Nederland kennen we natuurlijk het oude vertrouwde filterkoffie apparaat, en inmiddels weet zo’n beetje iedereen ook hoe hij moet omgaan met een Senseo of Nespresso-apparaat. Zelfs een volautomaat, zoals de Jura kunnen we bedienen en met een beetje mazzel weten we ook hoe we melk kunnen opschuimen met een stoompijpje. Mensen op kantoren weten automatisch het juiste knopje op het metersgrote Douwe Egberts apparaat te vinden om zo een espresso, wiener melange of koffie in het plastic bekertje te krijgen. Maar een moka? Dat kennen we niet. Gek eigenlijk, want juist met dit simpele apparaat zet je de lekkerste koffie.

In Italië heeft elk gezin minstens een moka, door Nederlanders ook wel perculator of Italiaans koffiepotje genoemd. Meestal van het merk Bialetti, de klassieker onder de moka. ‘s Ochtends pruttelt hij op het vuur, om je vervolgens heerlijke, sterke espresso te schenken. En die geur: heerlijk! Daar kan geen Senseo tegenop. Maar hoe werkt zo’n moka eigenlijk?

Blog:Moka geheimen ontrafeld-3

Zo werkt de moka
Eigenlijk is koffie zetten met een moka heel makkelijk. Eerst vul je het onderste reservoir met water. Niet te veel. Zie je het schroefje? Dat is de lijn die je moet aanhouden. Vul het water dus nooit tot boven de schroef. Als je dit hebt gedaan, schroef je het middenstuk van de moka (de filter) op het onderste deel. Daarna doe je gemalen koffie, liefst voor espresso, in de filter. Vul de filter ruim met koffie, zodat het een klein bergje vormt, die net boven de filter uitsteekt. Tenzij je minder sterke espresso wilt, natuurlijk. Niet aanstampen, maar lekker losjes laten liggen. Plaats vervolgens het bovenstuk op het filter en het koffiezetten kan beginnen.

Plaats de moka op het gasfornuis. Zorg dat je vlam niet te hoog staat, maar precies onder de moka blijft. Daarna wacht je tot de moka zachtjes begint te pruttelen. Open dan de bovenste ‘klep’, zodat je de verse koffie in de moka ziet stromen. Wacht tot alle koffie eruit is gelopen en zet dan meteen het gas uit. Als je hiermee te lang wacht, brandt de koffie aan. Nu is je espresso uit de moka klaar om gedronken te worden. Geniet ervan!

Nu zijn we natuurlijk benieuwd. Wat vinden jullie van de moka?

Hierbij ook nog een filmpje waarbij het gebruik van een Moka getoond wordt:

" target="_blank" rel="nofollow">YouTube

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.