-

Mozzarella

In mei vindt in Paestum, in de streek Campania, het evenement ‘Le Strade della Mozzarella’ plaats. Tijdens dit evenement wordt een tour langs proeverijen, bezoeken aan boerderijen en vele andere activiteiten georganiseerd rondom het thema 'mozzarella'. Een mooie gelegenheid om eens wat meer te vertellen over deze populaire Italiaanse kaassoort.
Blog:Mozzarella-2Hoewel 'mozzarella' tegenwoordig overal geproduceerd wordt, vindt deze spierwitte, zachte kaas zijn oorsprong in Campanië, waar de zwarte waterbuffels de weiden bij Napels begrazen. De wereldberoemde kaas beschikt zelfs over een beschermde handelsnaam: Mozzarella di Bufala Campana D.O.C.

De naam Mozzarella is afgeleid van ‘mozzare’, wat ‘afscheuren’ betekent. Bij het maken van de kaas wordt de aangezuurde buffelmelk gestremd, waarna de wrongel wordt gescheiden van de vrijgekomen wei. De wrongel wordt vervolgens in draaiend heet water gelegd. Als de juiste structuur bereikt is wordt de klomp in stukken gescheurd om er de welbekende balletjes van te maken. Om de kaas langer te kunnen bewaren wordt hij in pekelwater gelegd.

Echter, de witte bolletjes in zakjes die wij in de supermarkt vinden, is veelal gemaakt van koemelk. Er is niet voldoende buffelmelk voor een grootschalige fabrieksproductie. De kaas wordt door de Italianen dan ook niet mozzarella genoemd maar ‘Fior di Latte’. Deze kaas is gemakkelijk te snijden en kan in vele gerechten gebruikt kan worden maar toch is de smaak absoluut niet te vergelijken met de unieke, romige smaak van de echte buffelmozzarella.

De échte, verse mozzarella is het lekkerst in de Salade Caprese, waarin hij gecombineerd wordt met verse tomaten, basilicum, olijfolie, peper en zout.

De ordinaire, huis-tuin-en-keuken mozzarella is prima te gebruiken in het volgende recept:

Kalfschnitzel met parmaham en mozzarella

Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 bol mozzarella van 125 g, in plakken
- 4 kalfsschnitzels, ongepaneerd
- versgemalen peper, zout
- 1 eetlepel (verse) Italiaanse kruiden (salie, rozemarijn, tijm, oregano)
- 4 plakjes parmaham
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 zongedroogde tomaatjes, in dunne reepjes
- 1 dl droge witte wijn

Bereiding:
Laat de mozzarella op keukenpapier uitlekken. Wrijf het vlees in met zout en peper en strooi de Italiaanse kruiden op één kant. Leg hier de plakjes ham op. Verhit de olijfolie in een koekenpan en leg de kalfsschnitzels op de hamkant in de pan. Bak ze 2-3 min. Keer de schnitzels en leg de plakjes mozzarella erop. Verdeel de tomaatreepjes over de mozzarella. Bak de schnitzels nog 2 minuten. Schenk dan langs de rand van de pan de vermout bij het vlees en laat het vlees nog 3 minuten zachtjes sudderen. Leg de schnitzels op vier warme borden. Kook de jus op hoog vuur in en schep de jus over het vlees. Lekker met tagliatelle en broccoliroosjes.

Meer informatie over Le Strade della Mozzarella:
Le Strade della Mozzarella

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.