-

Pasta en saus: de juiste match

Volgens menig pastakenner zit het geheim van de pasta hem in de saus. Van een willekeurige saus bij de pasta is in Italië geen sprake! Er zijn echter honderden verschillende soorten pasta’s en sauzen… Hoe maak je nu eigenlijk de juiste match?
Blog:Pasta en saus: de juiste match-2

Elke streek in Italië heeft van oudsher haar eigen pastasoort, met elk een saus die daar perfect bij past. Geloof het of niet maar een verkeerde pastasoort bij een verkeerde pastasaus kan zelfs de lekkerste pastasaus verpesten!

Pasta: soorten en vormen
Pasta's zijn onder te verdelen in twee hoofdgroepen:
- de gedroogde pasta: gemaakt van water, bloem en harde tarwe
- de eierpasta/verse pasta: gemaakt van bloem, zachte tarwe en eieren

Uit de naam van de pasta kun je vaak al de vorm afleiden. Italianen halen hun inspiratie onder meer uit flora en fauna. Ook sport en science fiction vormen belangrijke inspiratiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan vermicelli (=wormpjes), radiatori (=radiatoren), caramellone (=toffees), lumache (=slakken) en nidi (=nestjes).
Door het toevoegen van natuurlijke ingrediënten zoals tomaat, spinazie en inktvisinkt wordt er kleur gegeven aan de pasta’s.

Om een goede match te kunnen maken moet er allereerst rekening gehouden worden met het verschil tussen de twee pastasoorten. Bij gedroogde pasta verspreidt de saus zich over de pasta, terwijl bij eierpasta/verse pasta de saus wordt geabsorbeerd.
Daarnaast spelen het gewicht, de textuur, de grootte en de vorm van de pasta een belangrijke rol bij het maken van de keuze van een saus.

De saus: stevig, romig of elegant
De stevige, dikkere pastasoorten zoals Fusilli en Farfalle, kun je het beste combineren met een stevige saus, zoals een vleessaus (Bolognese), een roomsaus of een pestosaus.

Bij ei-pasta, zoals Tagliatelle en Orecchiette, hoort een romige saus, zoals een roomsaus met champignons of spek (Carbonara). Ook is het belangrijk om hierbij te kiezen voor een subtiele smaak, omdat vet afbreuk doen aan de smaak en de luchtige structuur van verse pasta.

Dan zijn er nog de holle pastasoorten, zoals Penne en Cocciolette. Hierbij kun je het beste een saus serveren met stukjes vlees, vis of groenten.

Als laatste zijn er nog de allerdunste pastasoorten, zoals Spaghetti en Tagliolini. Hierbij past een elegante tomatensaus of een dressing op basis van olijfolie het beste.

Voor wie dit te ingewikkeld vindt: een simpele tomatensaus of roomsaus past eigenlijk goed bij elke pasta.

Serveertips
Tot slot nog enkele serveertips: zorg ervoor dat je de pasta goed afgiet, zeker bij holle pasta, zodat er geen water in de pasta blijft zitten. Verspreid de saus direct over de pasta, als de pasta nog goed warm is.

Succes met de juiste match. Buon appetito!

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.