-

Slapen in een trullo

Als je een keer echt bijzonder wilt overnachten, moet je eens een trullo proberen. Een wat?, denk je misschien. Logisch, want de trullo is niet heel bekend. Trulli zijn witte ronde huisjes, die je alleen vindt in de regio Puglia in Zuid-Italië. Ze behoren tot het Werelderfgoed en lijken rechtstreeks weggelopen te zijn uit de Efteling.
Blog:Slapen in een trullo-2

Belasting ontduiken
De meeste trulli (meervoud van trullo) vind je in de buurt van Alberobello, de trulli-stad van Puglia. Hier geen rijtjeswoningen of landhuizen, maar kleine ronde kalkstenen huisjes met een dak in de vorm van een kegel. Vaak zijn ze versierd met symbolen, zoals een maan of ster. Als je in de zogenoemde trulli-vallei rijdt, zie je de punten daken steeds tussen de heuvels uitkomen. Heel magisch.

De trulli ontstonden in de 15e eeuw. De sluwe landheer Acuaviva zocht destijds een manier om belasting te ontduiken. Hij liet zijn werknemers, die in trulli woonden, steeds hun huizen afbreken zodra de belastinginners kwamen. ‘Hoezo, stonden hier huizen?’, zei hij dan. De trulli waren ideaal voor deze slinkse actie, want omdat ze niet van cement waren gemaakt konden ze snel worden afgebroken, om daarna weer opgebouwd te worden. Wel een beetje zielig voor de mensen die in de trulli woonden. Moet je je voorstellen dat je steeds je huis moet afbreken...

Blog:Slapen in een trullo-3

Slapen als een Hobbit
Gelukkig hoeft dat nu niet meer. De overgebleven trulli mogen lekker blijven staan. In Alberobelli zijn dat er maar liefst 1500! Veel van hen dienen nog steeds als woonhuis of winkel. En een aantal trulli zijn zelfs omgebouwd tot vakantiehuis of appartement. Je kunt je voorstellen dat slapen in zo’n schattig wit huisje heel bijzonder is. Wij hebben het een keer meegemaakt en het voelde een beetje alsof we in een Hobbithuis sliepen. Wil je dit ook een keer meemaken?

We verhuren een aantal bijzondere trulli in Puglia. Je vindt ze hier.

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.