-

Toscaanse Smaken

De Italiaanse keuken kent uiteraard vele smaken die per regio verschillen. In dit artikel meer over de karakteristieke smaken in Toscane. Stuk voor stuk gerechten om je vingers bij af te likken!
Blog:Toscaanse Smaken-2

(Anti)pasti
Als ‘antipasti’ heb je vaak heel wat te kiezen. Liefhebbers van lever en paté kunnen genieten van ‘Crostini al Fegatini’. Een heerlijk smeerbare paté van kippenlevertjes die je op het dunne sneetje brood, dat bij voorkeur wordt geroosterd, uit kunt smeren. Voor wie gek is op salade, is er de ‘Panzanella’: een verfrissende tomatensalade met brood, vooral lekker in de zomer. Een typisch gerecht uit de omgeving van Siena is de ‘Pici’: een handgemaakte dikke spaghetti, veelal geserveerd met een vleessaus, knoflook, champignons en tomaten.

Het hoofdgerecht
Eén van de bekendste hoofdgerechten in Toscane is wel de ‘Bistecca Fiorentina’ een bijzonder mals stuk vlees met een gewicht van minstens 600 gram. De ‘bistecca’ moet aan bepaalde eisen voldoen voordat een restauranthouder het gerecht op de menukaart mag zetten.
Behalve de biefstuk, is varkensvlees in deze streek eveneens bijzonder populair. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor 'Rostinciana', ofwel gegrilde ribbetjes. Als je je smaakpapillen een sensationele beleving wilt bezorgen, kies je voor 'Porchetta', een gevuld biggetje. Je kunt er overigens op vertrouwen dat de kwaliteit van het Toscaanse varkentje wordt behouden, dankzij het toezicht van de varkensfokkers. Tot slot worden vele Toscaanse gerechten bereid met ‘Fagioli’ (bonen), typisch voor de Toscaanse boerenkeuken.

De toetjes
Als toetje mag je natuurlijk de bekende ‘Panforte’ niet missen, dé specialiteit uit Siena. Daarnaast zijn er de ‘Ricciarelli’, de amandelkoekjes met poedersuiker. Een echte aanrader is ook de 'Zuppa del Duca', een variant op de klassieke versie van de ‘Tiramisu’. Over de oorsprong van tiramisu gaan verschillende verhalen de ronde, maar de meest voor de hand liggende theorie is dat deze lekkernij in Siena aan het eind van de 17e eeuw is ontstaan. Een nagerecht bestaande uit laagjes dat de naam zuppa del duca droeg en vanwege zijn faam ook buiten het dorp bekendheid kreeg. Het dessert werd zo populair dat het hof de naam van het toetje omdoopte tot tiramisu.

Tot slot benoemen we ook nog even de ‘ijs’koude toetjes. In Siena vind je ijssalons waar het ijs nog op ambachtelijke wijze en volgens oud familierecept wordt bereid. Bijvoorbeeld bij Gelateria Nannini op de Via Banchi di Sopra: een kleine ijssalon met, naar men zegt, het beste ijs van Toscane!

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.