-

5 dingen die je in Puglia moet doen

Helemaal in de hak van de Italiaanse laars ligt een pareltje van een vakantiebestemming: Puglia. Deze zonnige regio weet iedereen te verrassen. Het heeft dan ook de ideale combinatie aan ingrediënten voor een onvergetelijke reis: uitgestrekte zandstranden (die vaak worden vergeleken met de Malediven), witgekalkte dorpjes en een heerlijke keuken.
Puglia is de laatste jaren steeds populairder geworden, maar gelukkig heeft dit stukje Italië zijn charme nog weten te behouden. Saskia van Ciaotutti.nl verklapt alle prachtige plekjes van Puglia in haar nieuwe boek Mijn Puglia, dat half april 2019 zal verschijnen. Speciaal voor Italissima geeft ze alvast een voorproefje en tipt ze vijf dingen die je tijdens je vakantie in Puglia moet doen.

Blog:5 dingen die je in Puglia moet doen-2
Villa Antica Dimora, Castellana Grotte

Slapen in een trullo
Saskia: ‘Met stip op nummer één: slapen in een trullo! Deze bijzondere huisjes met een kegelvormig dak vind je met name in Alberobello en omgeving. Het is heerlijk om de trulli overal in het landschap te spotten, tussen de wijngaarden en de olijfbomen. In Alberobello zelf zie je er zo’n duizend bij elkaar.
Als je echt een unieke ervaring wil, dan moet je ook in zo’n trullo overnachten. Voor even is zo’n ‘kabouterhuisje’ helemaal van jou en kun je je even inbeelden deel uit te maken van dit bijzondere werelderfgoed.

Genieten van kilo’s burrata, orecchiette en taralli
Als je naar Puglia gaat, moet je je dieet even aan de kant zetten. Sterker nog: neem maar een beetje verhullende kleding mee, want er is hier té veel lekkers. Alleen al burrata, een zeer romige variant van de mozzarella, zorgt voor een extra kilo of twee.
En dan heb ik het nog niet over de orecchiette (pasta in de vorm van oortjes) met verse groente, de volle rode wijnen, de taralli (ringvormige zoutjes) die je bij een glas wijn krijgt, de stevige crème van tuinbonen met cichorei en goede olijfolie…
Ook zoetekauwen zitten in Puglia goed. Als je je dag begint met een pasticciotto, een met room gevuld gebakje, krijg je pas tegen aperitivo-tijd weer trek. Tenzij je tussendoor tegen zo’n burrata aanloopt natuurlijk…

Blog:5 dingen die je in Puglia moet doen-3
pasticciotto

Een duik nemen in de Grotta della Poesia
De hele kustlijn van Puglia is schitterend. Echt, overal ontdek je sprookjesachtige baaitjes waar je nooit meer weg wil, uitgestrekte stranden en hippe strandtenten (waar je vaak ook goed kunt eten).
Een echte must see aan de kust van de Salento, het zuidelijke deel van Puglia, is de Grotta della Poesia, een klein natuurlijk zwembad omringd door rotsen. Trek je zwemkleding aan, neem een duik en geniet van deze prachtig vormgegeven poedelplek!

Ontelbaar veel foto’s maken
Maak je normaal gesproken al veel kiekjes op vakantie? Zorg dan nu maar voor wat extra geheugen op je telefoon, want in Puglia blijf je plaatjes schieten! De kleurrijke vissersbootjes in de havens van Monopoli en Gallipoli, de straatjes van Ostuni, Otranto en Vieste, de sfeervolle details (balkons vol bloemen, wapperende was, oude Fiats…), het landschap vol trulli, olijfbomen en grotkerken, de barokke pracht en praal in Lecce, de oude mannetjes op de dorpspleinen…

Buiten de gebaande paden treden
Bijna alles in Puglia is mooi en dat is inmiddels ook op veel andere plekken doorgedrongen. De regio is daardoor in korte tijd erg populair geworden. Dat zie je het duidelijkst op de meest beroemde plekken, zoals Alberobello en Polignano a Mare. Maar als je tien minuten rijdt, zie je geen toerist meer en ontvouwt het pure Puglia zich voor je ogen.
Treed eens buiten de gebaande paden dus (in mijn nieuwe boek straks veel concrete tips), op zoek naar een bijzondere tuin, een op het eerste oog nietszeggend maar elegant dorpje, een restaurant buiten het stadscentrum, een stukje kust net een bocht verder… Puglia zal je verrassen!’

Blog:5 dingen die je in Puglia moet doen-4

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.