-

Broodje ijs?

Hier in Nederland krijg je je bolletje ijs op een oubliehoorn of in een bekertje. Op Sicilië serveren ze ijs heel anders. Brioche con gelato, oftewel broodje ijs, is een typisch Siciliaanse specialiteit.
Blog:Broodje ijs?-2

Het is wel even wennen, zo’n broodje met koud ijs. De eerste keer dat ik het at, was in 2003. Ik was op vakantie in Taormina en bestelde een ijsje. ‘Op een broodje?’, vroeg de Italiaanse ijsverkoper. ‘Nee, op een hoorntje’. Ik dacht: waar heeft die man het over?

En dat zag hij blijkbaar in mijn ogen. ‘Heb je nog nooit een broodje ijs gehad?’, riep hij verbaasd uit. Daar moest volgens hem verandering in komen. Hij schoof een stoel aan, beval ons vriendelijk plaats te nemen en kwam trots terug met een broodje ijs. ‘Deze krijgen jullie cadeau. Want je kunt niet op Sicilië zijn zonder een broodje ijs te eten.’

Voorzichtig happen
Enigszins beduusd vanwege de bombarie namen we een hapje van onze nieuwe lekkernij. Binnenin zat inderdaad gewoon ijs. Maar de buitenkant was een zoet broodje. Wat te doen? Happen? Likken? We smikkelden langzaam ons broodje ijs op. Het was natuurlijk heerlijk, maar ook een beetje moeilijk eten, want je moet niet in het ijs bijten, want dat is veel te koud. Likken kan ook niet, want wat doe je dan met het broodje? De beste manier was voorzichtig happen en het ijs laten smelten in je mond. Vanaf dat moment waren we om. Niet eens zozeer omdat een broodje ijs lekkerder is dan een ijsje in een bakje, maar omdat het er zo leuk uit ziet en je helemaal in vakantie-sfeer brengt.

Broodje ijs in Nederland
De Sicilianen vinden trouwens niets raars aan een broodje ijs. Voor hen is het heel gebruikelijk om ’s ochtends te ontbijten met deze lekkernij. Zo slaan ze twee vliegen in één klap: ze eten een broodje en genieten van hun favoriete gelato. Ook gebruikelijk: Italianen die een los broodje (brioche) bestellen en deze in hun granita (een grof soort sorbetijs) dopen.
Als ijsliefhebber zeg ik: waarom hebben we deze gebruiken in Nederland niet? Of wel... Want hoera, sinds kort zijn er enkele gelateria’s in Nederland die broodjes ijs aanbieden. Robert Coletti in Utrecht bijvoorbeeld. En chocolaterie Pierre in Hillegom en Haarlem. Ik ga er snel eentje halen!

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.