-

De mooiste dorpjes van Le Marche

Ga je op vakantie naar Le Marche? Italiëkenner Saskia van Ciaotutti.nl tipt vijf prachtige dorpjes die je zeker met een bezoekje moet vereren.
Cingoli
Il balcone delle Marche, het ‘balkon van Le Marche’, zo wordt Cingoli ook wel genoemd. Dat is inderdaad meer dan waar: op ruim zeshonderd meter hoogte biedt het dorp een prachtig uitzicht over de omgeving.
Maar in Cingoli zelf zal je oog ook op heel wat moois vallen. De warme kleuren van de gevels van de huizen, de palazzi en poorten, bijzondere hoekjes en onverwachte details maken een wandeling door het stadje tot een waar feest voor het oog.
Een bezoek aan Cingoli is niet compleet zonder een wijnproeverij bij Tenuta di Tavignano. Hier maken ze onder meer de Verdicchio Castelli di Jesi en de Rosso Piceno.

Blog:De mooiste dorpjes van Le Marche-2

Numana
Numana ligt aan de Riviera del Conero, misschien wel het mooiste stukje kust van heel Italië. Het was ooit een welvarende haven, nu is het een sfeervol plaatsje met vooral ’s zomers enige bedrijvigheid.
Wandel over de costarella, snuif de sfeer van dit vissersdorpje op en schuif aan bij Ristorante La Torre voor een bijzonder diner. Je kunt er heerlijk smullen van de meest uiteenlopende visgerechten, met uitzicht op de Riviera.
Numana wordt ook wel de Città delle Tartarughe genoemd, de ‘stad van de schildpadden’. Schildpadden worden, na een behandeling elders langs de kust, hier op het strand bij Le due Sorelle weer vrijgelaten.

Serra San Quirico
Ook het karakteristieke dorpje Serra San Quirico is een middeleeuwse vesting, met spannende overdekte gangenstelsels in de stadsmuren, die vroeger als verdediging en als schuilplaats gebruikt werden.
Deze zogenaamde copertelle bieden door ieder venster weer een uitzicht dat net even anders is dan dat uit het raampje ervoor. Je kunt zelfs op meerdere niveaus door de stadsmuren heen, omdat sommige copertelle boven elkaar gelegen zijn.
Vanaf het dorpsplein, het Piazza della Libertà, heb je een schitterend uitzicht op de wijngaarden in de Valle dell’Esino, een vallei die bekend staat om de Verdicchio-wijn.

Blog:De mooiste dorpjes van Le Marche-3

Corinaldo
Corinaldo ligt zeer strategisch, precies tussen de grotere steden Urbino en Ancona in. De middeleeuwse muren van het stadje zijn nog bijna helemaal intact – een unicum. Je kunt een wandeling over de hele stadsmuur maken, een route van om precies te zijn negenhonderdtwaalf meter met uitzicht op alle hoeken van Corinaldo. Vanaf de hoogste plekken van de muur kun je op heldere dagen zelfs tot aan de Monte Conero kijken!
Binnen deze robuuste muren vind je een romantisch stadje, met als kloppend hart La Piaggia, een trappartij van honderd treden waar de rode bakstenen huizen als een soort van visgraat tegenaan gebouwd zijn. Halverwege vind je Pozzo della Polenta, ‘de put van de polenta’.
Op de derde zondag van juli wordt La Contesa del Pozzo della Polenta gevierd, waarbij men in prachtige historische kostuums de legende die met de put verbonden is in ere houdt.
Ook een must see in Corinaldo: het kleine theater, met dartelende engeltjes op het plafond. Het theater is zelf een waar spektakel van rood pluche, goudkleurige details en een perfecte akoestiek.

Mondavio
Ook Mondavio heeft een pareltje van een theater, het kleine Teatro Apollo, dat is gebouwd in Libertystijl en mooie fresco’s herbergt.
Dit dorpje ligt boven op een heuveltop, tweehonderdtachtig meter boven zeeniveau. Ooit zou hier een Franciscaner klooster hebben gestaan, op een stuk grond dat door een van de rijke families uit de omgeving aan de heilige Franciscus zelf was geschonken. De heilige zou een bijzonder plekje in zijn hart hebben gehad voor deze berg, vanwege de mooie natuur en de talrijke vogels op de berg.
Je kunt Franciscus zeker geen ongelijk geven. Mondavio is een sfeervolle plek, met tal van moois dat op je ligt te wachten. Je komt het dorpje binnen door de Porta San Francesco, de enige overgebleven stadspoort. Samen met La Rocca, de burcht, vormden de poorten de belangrijkste verdediging van Mondavio. Het fort werd gebouwd door de grootste militaire architect van de vijftiende eeuw, Francesco di Giorgio Martini uit Siena, en is nu deels een soort openluchtmuseum, met verdedigingswerken uit de middeleeuwen.

Ontdek de leukste vakantieadresjes in Le Marche!

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.