-

Italiaanse folklore: kadootjes van een goede heks

Met een tas vol lekkernijen en cadeaus, vliegt een heks op haar bezemsteel door de straten van Italië. Het is ‘La Befana’ die in de nacht van 5 op 6 januari langs de schoorstenen vliegt om de kousen aan de schoorsteenmantel te vullen. La Befana is een typisch Italiaans folklorefeest dat te vergelijken is met Sinterklaas in Nederland.
Blog:Italiaanse folklore: kadootjes van een goede heks-2

Gelukkig hoeft de oude, goedaardige heks het niet te doen met wortels en water. De Italiaanse cultuur heeft geleid tot een frivole variant in de vorm van een glas wijn en wat lekkers. De kinderen hangen hun kousen aan de schoorsteenmantel of onder het raam. Wanneer la Befana het huis door de schoorsteen binnengekomen is, worden de zoete kinderen beloond met snoep en kleine cadeautjes. De stoute kinderen krijgen van haar donker snoep, stukjes steenkool en roet.

Waar komt La Befana vandaan?

La Befana is een verbastering van de term Epifania, het christelijke Driekoningen feest dat op 6 januari wordt gevierd. Volgens de legende vroegen de Drie Koningen, onderweg naar Bethlehem, de weg aan een oude vrouw. Ondanks hun aandringen wilde de vrouw niet mee om het kindje Jezus geschenken te brengen. Later kreeg ze spijt maar helaas kon ze de Koningen niet meer terugvinden. Ze stopte bij elk huis en gaf lekkers aan de kinderen die er woonden, hopende dat één van hen Jezus zou zijn. Sindsdien reist ze zo over de hele wereld, zoekend naar vergeving.

In Italië is de zegswijze: “L’epifania tutte le feste prota via”. Dit betekent: wanneer la Befana komt, neemt zij alle kerstfeestelijkheden mee. De vakantie is voorbij, terug naar de dagelijkse routine!

In het centrum van Rome, op Piazza Navona, vindt elk jaar tussen Kerst en Driekoningen een populaire kerstmarkt plaats, La Fiera Befana. Hier worden allerlei snuisterijen en speeltjes voor de kinderen verkocht.

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.