-

Pinocchio en Italië

Wie in Florence, San Gimignano of een andere bekende Toscaanse stad loopt, kan hem niet missen: het groen met rood houten poppetje met lange neus. Het is natuurlijk Pinocchio. Maar wat heeft hij eigenlijk met Italië te maken?
Het antwoord is: Collodi. Deze naam is zowel de naam van de schrijver van de Pinocchio-verhalen als het stadje waar deze schrijver vandaan komt. Collodi ligt in Toscane, vlakbij Lucca, vandaar dus dat je de beroemde marionet overal in Toscane ziet. De Italianen zijn maar wat trots op hun Pinocchio en dat is logisch, want Pinocchio is wereldberoemd. Hij heeft zijn eigen boeken, tekenfilms en zelfs een eigen park: het Pinocchiopark in Collodi.

Het verhaal over Pinocchio
Tijd om nader kennis te maken met Pinocchio en zijn Italiaanse bedenker. Zoals waarschijnlijk iedereen wel weet gaat het verhaal van Pinocchio over de gelijknamige houten pop die door Gepetto uit een stuk pijnboom wordt gesneden. Gepetto is als een vader voor Pinocchio, die – eenmaal af – ineens kan lopen en net een echt jongetje is. Pinocchio haalt veel kattenkwaad uit en telkens als hij liegt wordt zijn neus een stukje groter. Hij werkt zichzelf steeds in de nesten, maar heeft een goed hart. Op het eind van het verhaal verandert hij in een echt jongetje van vlees en bloed. Dit als beloning voor zijn goede gedrag.

Blog:Pinocchio en Italië-2

De schrijver van Pinocchio
De avonturen van Pinocchio zijn bedacht door Carlo Collodi, een pseudoniem voor Carlo Lorenzini. Collodi was journalist en schreef in 1880 verhalen voor een kinderblad. Dit was het begin van Pinocchio. Overigens waren zijn verhalen wel een beetje anders dan het Pinocchio-verhaal dat we nu kennen. Zijn versie liep namelijk fout af. Pinocchio wordt opgehangen vanwege zijn vele fouten en overtredingen. In latere versies veranderde de houten pop uiteindelijk in een mensenkind. Wel zo vriendelijk.

Pinocchio-park
Wil je meer zien van Pinocchio? Dan kun je natuurlijk de bekende Disneyfilm over de houten marionet bekijken. Maar veel leuker is een bezoek aan het Pinocchio-park in Collodi te brengen. Verwacht geen pretpark met attracties. Het Pinocchio-park is eerder een beeldentuin vol met personages (de fee, de walvis etc) uit het verhaal. Een erg leuke manier om je kinderen het verhaal van Pinocchio te vertellen. Neem dan ook zo’n gezellige houten Pinocchio mee uit Toscane. Extra leuk nu je weet wat de link tussen hem en Toscane is!

Zonder risico
je skivakantie boeken?

Bekijk de voorwaarden

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.