12x proeven van Toscane

Voor je vakantie in Toscane heb je vast al een flinke lijst bezienswaardigheden die je wil bekijken, van de indrukwekkende Duomo van Florence tot de Scheve Toren van Pisa, van het prachtige Piazza del Campo in Siena tot de torens van San Gimignano. Neem tijdens je verkenningstochten door Toscane ook onderstaand lijstje mee, met tien typisch Toscaanse lekkernijen die je tijdens je verblijf in deze regio zeker zou moeten proeven. Stuk voor stuk 'da leccarsi i baffi!'


Bruschetta
Iedereen kent de traditionele bruschetta met tomaat en knoflook, maar als je Florence bezoekt, moet je eigenlijk óók crostini con fegatini (met kippenlevertjespaté) bestellen. Heerlijk smeuïg en perfect bij een glas Chianti!

Finocchiona
Als je één plakje finocchiona (venkelworst) neemt, ben je verkocht – zo verleidelijk lekker dat ik altijd een paar worstjes in de koffer stop voor thuis.

Lardo di Colonnata
Lardo is gerijpt spekvet, dat op een unieke manier geconserveerd – midden in het marmer! Nadat het spek in laagjes is gesneden, wordt het op een bed van zout en peper, knoflook en andere kruiden (rozemarijn, salie, oregano) in grote marmeren troggen gelegd, waar het spek zes tot tien maanden rijpt, zodat het z’n kenmerkende smaak krijgt.

Panzanella
De perfecte zomerse lunch, deze zomerse salade met naast tomaat stukjes brood, ui, basilicum en extra vergine olijfolie.



Cantuccini
Een dessert dat je tijdens je verblijf in Toscane niet mag missen: cantuccini (knapperige amandelkoekjes) met een glaasje vin santo (dessertwijn). Natuurlijk smaken de koekjes ook prima bij een cappuccino.

Cialde di Montacatini
Minder bekend maar net zo lekker zijn deze dunne wafeltjes, die gemaakt worden zonder boter. Ze zijn echt een specialiteit van het Toscaanse thermenstadje Montecatini. Ze worden onder andere gemaakt van amandelen uit het diepe zuiden, maar meer willen de bakkers in Montecatini niet verklappen.

Bistecca alla fiorentina
Bistecca alla fiorentina is biefstuk waar je u tegen zegt! Het is met afstand de enige echte biefstuk die je in Florence en omgeving kunt bestellen. Schrik dan ook niet van de portie: een bistecca kan namelijk gemakkelijk meer dan zeshonderd gram wegen! De bistecca alla fiorentina wordt gemaakt van Chianina-runderen, parelwitte rasrunderen die beroemd zijn om de rijke, volle smaak en het vetarme, hormoonvrije vlees.

Fagioli all’uccelletto
De inwoners van Toscane worden ook wel mangiafagioli, boneneters, genoemd. Ze eten vaak bonen, het hele jaar door. Mijn favoriet zijn de fagioli all’uccelletto (witte boontjes in tomatensaus met salie), al is ook de klassieke variant van witte boontjes met simpelweg wat goede olijfolie en peper of rozemarijn om over naar huis te schrijven…

Negroni
Bestel tijdens de aperitivo in plaats van een glas wijn of een Aperol Spritz ook eens een Negroni, een drankje dat nauw verbonden is met Florence. Naar verluidt vond de Florentijnse graaf Camillo Negroni de cocktail die hij normaal altijd bestelde, een Americano, niet stimulerend genoeg meer. De barman versterkte de mix van Campari en vermout met gin en een klassieke Italiaanse cocktail was geboren.

Pecorino
Het Toscaanse Pienza is dé stad van de pecorino. In de kleine straatjes ruik je overal de geur van schapenkaas en in de winkels liggen ze in alle soorten en maten uitgestald, oud en jong, zacht en hard, groot en klein, gerijpt onder een dikke laag hooi of in volle, rode wijn, met kruiden of andere heerlijke toevoegingen.



Gelato
Last but not least kun je geen vakantie vieren zonder minstens één gelato per dag te eten. Het romige ijs zou een uitvinding zijn van de Florentijnse architect Buontalenti, dus proef in elk geval een keer de naar hem genoemde smaak, Buontalenti, roomijs met marsala.

Ontdek de leukste vakantieadresjes in Toscane!

Deze website plaatst cookies. Door het gebruik van onze site ga je hiermee akkoord. Zie ons privacy-statement.